• logo logo
  Oplossingen | Speciale technieken - spetec® | Geotechnische oplossingen | Stabilisatie van ballast en grindbermen

  Stabilisatie van ballast en grindbermen

  Steile grindhellingen kunnen instabiel worden door de belasting en trillingen van het treinverkeer of door weersomstandigheden zoals overstromingen. Als gevolg daarvan kunnen zettingen, erosie, breuken en landverschuivingen optreden. Vooral in het geval van spoorballast taluds kan dit leiden tot enorme veiligheidsproblemen.

  Een snelle remediërende maatregel met lage kosten is het stabiliseren van de grindberm door de holtes te vullen met een polyurethaanhars met zeer hoog expansievermogen. Na uitharding moet PU-schuim bestand zijn tegen hoge treksterktes en dus extreem goed hechten aan los materiaal en grond.

  De AP STAB N 180 verpompbare en gietbare harsen zijn speciaal ontwikkeld voor deze toepassing en zijn uitzettingsvermogen kan tot 1400 % bereiken. Eenmaal uitgehard is polyurethaan onschadelijk voor het milieu en bestand tegen biologische aanvallen.

  Het weerbestendige product kan ook worden gebruikt als bufferzone tussen betonelementen en het ballastbed om trillingen te verminderen. Het helpt de ballast te versterken, losse stenen en stof te verminderen en voorkomt verpulvering van het grind. Wanneer er onder en naast de ballast en de sporen moet worden gegraven, bijvoorbeeld voor toepassingen zoals microtunneling, biedt de PU-hars een uitstekend bindmiddel voor ballaststabilisatie om instorting te voorkomen.

  logo